Οδοντίατροι Ηλιούπολη - Παξιμαδά / Τσακανίκου


ΠΡΟΛΗΨΗ


Η πρόληψη είναι ο πιο σημαντικός τομέας, για την υγεία των δοντιών και των ούλων μας. Ουσιαστικά αφορά σε όλες εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας ώστε να διατηρήσουμε την υγεία των ούλων και των δοντιών μας.


οδηγίες στοματικής υγιεινήςΟδηγίες στοματικής υγιεινής
Οι σωστές οδηγίες στοματικής υγιεινής είναι πολύ σημαντικές στην διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων. Το κάθε μέσω στοματικής υγιεινής έχει και τον κατάλληλο τρόπο χρήσης.

Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας!

 

Φθορίωση δοντιώνΦθορίωση των δοντιών (τοπική εφαρμογή φθορίου με την μορφή ζελέ ή βερνικιού)
Το φθόριο είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο πόσιμο νερό και σε κάποιες τροφές. Στην οδοντιατρική το φθόριο χρησιμοποιείται γιατί προφυλάσσει τα δόντια από τις τερηδονικές βλάβες. Ενισχύει την αδαμαντίνη του δοντιού, η οποία γίνεται πιο ανθεκτική απέναντι στα μικρόβια.

Η φθορίωση είναι μια διαδικασία η οποία είναι απολύτως ασφαλής και γίνεται στα παιδιά ώστε τα δόντια τους να είναι πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα. Πραγματοποιείται 1-2 φορές τον χρόνο ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο του κάθε παιδιού.

 

Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (sealants)
Παιδιά ηλικίας 7-8 ετών στα οποία έχουν ανατείλει οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι τους, συνιστάται να καλύπτονται οι αύλακες της μασητικής επιφάνειας των δοντιών αυτών με sealants. Αυτό έχει σκοπό την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα.

Προληπτικές καλύχεις - SealantsSealant - Πριν - Μετά

Sealant - Πριν - Μετά

 


Νάρθηκες δοντιώνΠρόληψη οδοντικών τραυματισμών (νάρθηκες αθλοπαιδιών)

Πολύ συχνά παιδιά ή και ενήλικοι αθλητές οι οποίοι ασχολούνται με αθλήματα όπως το μπάσκετ, πολεμικές τέχνες κ.α. Πρέπει να προστατεύουν τα δόντια τους από πιθανά ατυχήματα με την χρήση ενός νάρθηκα ο οποίος είναι εξατομικευμένος και εφαρμόζει τέλεια επάνω στα δόντια τους.

 

 

Νάρθηκες βρυγμούΠρόληψη οδοντικών αποτριβών (ναρθηκες βρυγμού)
Ασθενείς οι οποίοι τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους κυρίως κατά την διάρκεια του ύπνου ή και κατά την διάρκεια της μέρας, όταν βρίσκονται σε φάση έντονου stress, χρειάζονται την χορήγηση ειδικού νάρθηκα, ο οποίος είναι εξατομικευμένος και εφαρμόζεται στα δόντια τους σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν οι μύες της στοματικής κοιλότητας και να μειωθεί η καταστροφή που πραγματοπιείται στα δόντια. Ο νάρθηκας αυτός ρυθμίζεται στο στόμα του ασθενή από τον οδοντίατρο και ο ασθενής τον φοράει κατά την διάρκεια του ύπνου.

 

 

Οδηγίες διατροφήςΠρόληψη εκτεταμένων διαβρώσεων (οδηγίες διατροφής)
Διάβρωση είναι η καταστροφή του σμάλτου του δοντιού, λόγω της εκτεταμένης χρήσης τροφών που είναι όξινες, π.χ. Αναψυκτικά τύπου cola, λεμόνια, πορτοκάλια, πράσινο τσάι κ.α.

Σε περιπτώσεις εκτεταμένων διαβρώσεων, επιβάλλεται η αποκατάσταση των δοντιών, ενώ είναι απαραίτητο να δοθούν οδηγίες στον ασθενή σχετικά με την συχνότητα και τον τρόπο κατανάλωσης των τροφών που επιβαρύνουν το πρόβλημα.